Tarih | Konular | Kitaplar

9. Sınıf Tarih 2. Dönem 1. Yazılı Soruları ve Cevapları

9. Sınıf Tarih 2. Dönem 1. Yazılı Soruları ve Cevapları


TARİH YAZILI SORULARI VE CEVAP ANAHTARI


1) Katvan savaşı kimler arasında olmuştur? Sonuçları nelerdir?

C: Büyük Selçuklu sultanı sencer ile karahıtaylılar arasında olmuştur. Selçuklular yenilmiştir ve seyhun ırmağına kadar olan toprakları kaybetmiştir.



2) H.Z. Muhammedin son seferi hangisidir? Nedeni?

C: Tebük seferidir. Bizans imparatoru heraklius’un büyük bir orduyla arabistan üzerine yürüdüğü haberi duyulunca h.z. muhammet (sav) Suriye’ye doğru hareket etmiştir. Haber asılsız çıkınca tebükten geri dönülmüştür. 631



3) Kerbela olayı nedir? Sonucu?

C: H.z. muaviye’nin vefatından sonra yerine oğlu yezid geçti. H.z. hüseyin taraftarları bunu kabul etmediler. Kufelilerin daveti üzerine kufe’ye yola çıkan h.z. hüseyin kerbela denilen yerde yezid’in askerleriyle giriştiği savaşta öldürülmüştür. Yezid siyasi birliği sağlamıştır.



4) Karahanlılar hangi boylar tarafından kuruldu? Önemli özelliği nedir? Kim tarafından yok edildi.

C: Karluk, Yağma ve Çiğil Türkleri tarafından kurulmuştur. Satuk buğra han zamanında müslümanlığı kabul ederek, Tarihteki ilk müslüman türk devleti olmuşlardır. Doğu karahanlılara karahıtaylılar son verdi. Batıya ise harzemşahlılar son vermiştir.



5) Orhun yazıtları kimler adına dikilmiştir? Önemli özelliği nedir?

C: II.Göktürk devletinin kurucularından Bilge kağan, Kül Tekin ve Tonyukuk adına dikilmiştir. Türk Dilinin ve edebiyatının ilk yazılı belgeleridir.



6) Tolunoğulları nerede kim tarafından kurulmuştur? Özelliği nedir?

C: mısırda kurulmuşlardır. Aslen Türk olan Tolunoğlu Ahmet tarafından kurulmuştur. Özelliği Mısırdaki ilk müslüman türk devleti olmasıdır.



7) Nizamiye medresesi kim tarafından yaptırılmıştır? Önemli özelliği nedir?

C: Büyük Selçuklu Sultanı Alparslan’ın Veziri Nizamül-mülk tarafından Bağdat ta yaptırılmıştır. Dönemin en büyük medresesidir. İslami ilimlerin yanında felsefe matematik gibi bilimlerde okutuluyordu ve çok zengin bir kütüphaneye sahipti.



8) Emeviler ile Abbasiler arasındaki fark nedir?

C: Emeviler arap olmayanları küçümsemişlerdir. Abbasiler ise fark gözetmemişlerdir. Emeviler yönetime sadece Emevi soyundan olanları geçirdi. Abbasiler ise ayrım yapmaksızın arap olmayanlar dahil herkesi yönetime getirmişlerdir. Özellikle iranlılar ve türkler askeri ve sivil görevlere getirilmişlerdir.



9) Büyük selçuklu devletini yıkılma nedenleri nelerdir?

• Taht kavgaları
• Oğuzların ayaklanmaları
• Haçlı seferleri
• Atabeylerin merkezden ayrılıp yeni devlet kurma girişimleri
• Hasan sabbah’ın batınilik propagandası
• Fatimiler’in çalışmaları
• Abbasi halifelerinin selçuklu egemenliğinden kurtulmak için yürüttüğü çalışmalar



10) Atabey kime denir?

C: selçuklular da illere yönetici olarak gönderilen şehzadelerin yanlarına verilen deneyimli devlet adamlarıdır. Devlet zayıfladığı zamanlarda bulundukları bölgelerde yönetimi ele geçirip devlet kurmuşlardır.