Tarih | Konular | Kitaplar

9. Sınıf Tarih 2. Dönem 2. Yazılı Soruları ve Cevapları

9. Sınıf Tarih 2. Dönem 2. Yazılı Soruları ve Cevapları

Sadece sitemizde yer alan özgün sorular www.tarihcevap.com


SORULAR:



1) H.z. Muhammed nerede kaç tarihinde doğmuştur ve vefat etmiştir

C: Mekkede 571 yılında doğmuştur medinede 632 yılında vefat etmiştir.




2) İlk Müslümanlar kimlerdir?

C: H.z. Hatice, H.z. Ali , Peygamberimizin kölesi H.z. Zeyd ve H.z. Ebubekirdir.


3) Muhacir ve ensar nedir?

C: muhacir mekkeden medineye hicret eden müslümanlara denir. Ensar muhacirlere yardım eden medineli müslümanklardır.


4) Tarık bin ziyad kimdir?
C: Emevi döneminde ı. Velid zamanında Avrupa da fetihlere başlayan Emevi ordularının komutanıdır. İspanya ya çıkarak vizigotları yenilgiye uğratmıştır ve kısa sürede ispanyayı ele geçirip Endülüs emevi devletini kurmuştur


5) Amr ibnül as kimdir?

C: H.z. Ömer döneminde İslam ordularının komutanı olarak Mısır , İskenderiye, Trablusgarp ve Libyayı ele geçirmiştir. Mısır valisi olmuştur. Emevi soyundandır. H.z. muaviye’nin hakemliğini yapmış ve onu halife ilan etmiştir.

6) H.z. ebubekirin vefatından sonra yerine kim geçmiştir?

C: H.z. Ömer geçmiştir, sonra Hz. Osman, sonra Hz. Ali geçmişlerdir..


7) Haram aylar neye denir?

C: mekkede kabe kutsal sayılırdı. Burada arap kabilelerinin putları bulunurdu. Araplar bu putları ziyaret için her yıl hac mevsimini kapsayan aylarda kavgadan uzak dururlardı. Kavgasız geçen aylara denir.



8) Katvan savaşı kimler arasında olmuştur? Sonuçları nelerdir?

C: Büyük Selçuklu sultanı sencer ile karahıtaylılar arasında olmuştur. Selçuklular yenilmiştir ve seyhun ırmağına kadar olan toprakları kaybetmiştir.



9) H.Z. Muhammedin son seferi hangisidir? Nedeni?

C: Tebük seferidir. Bizans imparatoru heraklius’un büyük bir orduyla arabistan üzerine yürüdüğü haberi duyulunca h.z. muhammet (sav) Suriye’ye doğru hareket etmiştir. Haber asılsız çıkınca tebükten geri dönülmüştür. 631



10) Kerbela olayı nedir? Sonucu

C: H.z. muaviye’nin vefatından sonra yerine oğlu yezid geçti. H.z. hüseyin taraftarları bunu kabul etmediler. Kufelilerin daveti üzerine kufe’ye yola çıkan h.z. hüseyin, kerbela denilen yerde, münafıkların yanlış yönlendirme ve uydurma haberleriyle yezid’in askerleriyle giriştiği savaşta öldürülmüştür. Yezid siyasi birliği sağlamıştır.



11) Karahanlılar hangi boylar tarafından kuruldu? Önemli özelliği nedir? Kim tarafından yok edildi.

C: Karluk, Yağma ve Çiğil Türkleri tarafından kurulmuştur. Satuk buğra han zamanında müslümanlığı kabul ederek, Tarihteki ilk müslüman türk devleti olmuşlardır. Doğu karahanlılara karahıtaylılar son verdi. Batıya ise harzemşahlılar son vermiştir.



12) Nizamiye medresesi kim tarafından yaptırılmıştır? Önemli özelliği nedir?

C: Büyük Selçuklu Sultanı Alparslan’ın Veziri Nizamül-mülk tarafından Bağdat ta yaptırılmıştır. Dönemin en büyük medresesidir. İslami ilimlerin yanında felsefe matematik gibi bilimlerde okutuluyordu ve çok zengin bir kütüphaneye sahipti.



13) Emeviler ile Abbasiler arasındaki fark nedir?

C: Emeviler arap olmayanları küçümsemişlerdir. Abbasiler ise fark gözetmemişlerdir. Emeviler yönetime sadece Emevi soyundan olanları geçirdi. Abbasiler ise ayrım yapmaksızın arap olmayanlar dahil herkesi yönetime getirmişlerdir. Özellikle iranlılar ve türkler askeri ve sivil görevlere getirilmişlerdir.



14) Büyük selçuklu devletini yıkılma nedenleri nelerdir?


• Taht kavgaları
• Oğuzların ayaklanmaları
• Haçlı seferleri
• Atabeylerin merkezden ayrılıp yeni devlet kurma girişimleri
• Hasan sabbah’ın batınilik propagandası
• Fatimiler’in çalışmaları
• Abbasi halifelerinin selçuklu egemenliğinden kurtulmak için yürüttüğü çalışmalar



15) Atabey kime denir?

C: selçuklular da illere yönetici olarak gönderilen şehzadelerin yanlarına verilen deneyimli devlet adamlarıdır. Devlet zayıfladığı zamanlarda bulundukları bölgelerde yönetimi ele geçirip devlet kurmuşlardır.


16.Arapça hangi halife döneminde islam devletlerinin resmi dili olmuştur. Sonuçları nedir.?

C : Emevi halifesi Abdulmelik zamanında olmuştur.Arapçada yazı önem kazanıştır.bir çok farklı dillerden Bilim Sanat Kültür ve Edebiyat eseri arapçaya çevrilmiştir. Arapça bilim ve Kültür dili olmuştur.




17 .Sıffın savaşı kimler arsında olmuştur.sonuçları nelerdir.?

C: Hz.Ali ile Şam valisi Hz.Muaviye tarafları arasında olmuştur.sonuç alınamayınca çözüm hakem heyetine bırakılmıştır.Netice de üç ayrı grup oluşmuştur.Hz Ali taraftarları ,Hz Muaviye taraftarları ,ve Hariciler Hz .Ali ve Hz.Muaviyeyi öldürmeyi hedefleyen Hariciler Hz.Aliyi öldürmüşlerdir.ve dört Halife dönemi sona ermiştir.